9-20h
radno vreme
Jelisavete Andrejević 6
vizusoptic@gmail.com
9-15h
subotom
SUNČANE NAOČARE
Svakome je potreban par sunčanih naočara. Ako su pravilno izabrane, štite nas od sunčevih zraka, ali i privlače zadivljene poglede. One su modni detalj koji ide uz sve od kupaćeg kostima i džinsa
do elegantnih haljina i odela. Mnogo više od zaštite od sunca, one su deo vaše svakodnevne garderobe i najbitniji deo asesoara.
Odaberite sunčane naočare koje odlično izgledaju i štite vaše oči
Veliki izbor sunčanih naočara svih stilova, cena i karakteristika ponekad otežava odluku o kupovini najboljeg para naočara. Pronalaženje onih koje vam se sviđaju, lakše je ako počnete razmišljati o svom mogućem izboru sada, pre nego što krenete u kupovinu. Šta trebate tražiti od sunčanih naočara? Tri bitne stvari: kvalitetnu zaštitu očiju, udobnost i fantastičan stil.
Stavite UV zaštitu na vašu listu karakteristika koje tražite od sunčanih naočara
Vaše sunčane naočare moraju pružiti zaštitu od ultraljubičastog zračenja, komponente sunca koja pospešuje očne bolesti.
Boja stakla sunčanih naočara i drugi slojevi
UV filtriranje je jedan od slojeva koji se primenjuje na stakla naočara, ali postoje mnogi drugi. Boja stakla služi za apsorpciju svetlosti koja prolazi kroz njih. Boja koju izaberete je stvar ličnog ukusa, ali trebali bi uzeti u obzir nekoliko važnih prednosti vezanih uz boju.

• Siva boja stakla smanjuje jačinu osvetljenja ali ne iskrivljuje boje.

• Smeđa i boja ćilibara smanjuju bleštavilo, uključujući i bleštavilo koje stvara plava frekvencija u suncu a koje može učiniti da predmeti izgledaju maglovito.

• Smeđa i stakla boje ćilibara iskrivljuju boje više od sive.

• Žuta boja stakla smanjuje maglovitost od plavog svetla bolje od smeđe, tako da stvarno izoštrava pogled, ali uzrokuje veće izobličenje boja.

• Zelene nijanse stakla smanjuju bleštavilo i pomažu filtrirati nešto plavog svetla. Pružaju dobar kontrast između predmeta.

• Ružičasta stakla bi možda bile dobar izbor ukoliko ucestvujete u vodenim sportovima ili drugim aktivnostima na otvorenom, jer one pružaju dobar kontrast za predmete gledane na plavoj ili zelenoj pozadini.
Sunčane naočare sa polarizovanim staklima
Polarizovani sloj na staklima smanjuje bleštavilo koje nastaje kada se svetlo odbije od nekih predmeta, kao što su voda, asfalt i druge slične površine. Preferiraju se polarizovana stakla, ali to je lični izbor. Obratite pažnju da sunčane naočare imaju zaštitu od grebanja. Tanki sloj se može primeniti na staklo kako bi one bile otpornije na ogrebotine. Plastične stakla se lakše ogrebu od staklenih stakala.
Sunčane naočare sa staklima kao ogledala
Neke sunčane naočare imaju reflektujuću površinu na spoljašnjem delu stakla. Iako su jako popularne, lako ih je ogrebati jer se takva površina na staklima primenjuje poslednja.
Sunčane naočare sa fotohromatskim staklima
Fotohromatska (ili foto-osetljiva) stakla postaju tamnije kada su izložene UV zračenju. Promena se dogodi brzo kad svoju okolinu menjate iz svetle u tamnu.
Sunčane naočare sa antirefleksnim slojem
Antireflektujući sloj smanjuje refleksiju izazvanu svetlom koje pogađa zadnji deo sočiva, sprečavajući odbijanje svetla u oči.
BUDIMO U VEZI
©Copyright 2016 by Mladen Lazarevic. All Rights Reserved.